Siparişi alınan işlerin 3D dataları müşteriden temin edilerek hat model plaka yerleşimi ve maçalarının ne şekilde üretileceğinin tespiti yapılır. 3D data kullanılarak Magmasoft Katılaşma Simülasyon Programında parçanın dolum ve katılaşma simülasyonları yapılarak model yerleşimi, yolluk tasarımı yapılır. Üretilen model datası müşteri onayına sunulur. Müşteri onayı sonrası döküm takımları imalatına geçilir. Döküm takımları imalatları için, iş yüküne ve müşteri terminine göre MES Döküm Model Atölyesinde ya da model imalatçılarında yaptırılır. Kalıplama hatlarında kullanılan model ve maça sandıkları, CNC taşlama tezgahlarındaki fikstür dizaynları CAD/CAM programları yardımıyla uzman kadromuzca tasarlanmaktadır.
Bünyemizde 3D datası mevcut olmayan parçalarla ilgili olarak tersine mühendislik çalışmaları yapılmaktadır. Örneği bulunan parçaların dataları tarama cihazları yardımıyla bilgisayar ortamına 3D data olarak aktarılır.
Yüksek işleme hassasiyetine sahip olan bilgisayar kontrollü makinelerimizde araldit, ahşap, alüminyum ve pik malzemelerden model ve maça sandıkları üretimi gerçekleşmektedir.
MES Döküm, müşteri portföyündeki çeşitlilik ve geniş ürün gamı dolayısı ile yetkin kalite organizasyonuna sahiptir. Çalıştığı sektörlerin lider kuruluşlarından kalite denetim onaylarını almıştır. Kalite standartları ve müşteri talepleri doğrultusunda kalite sisteminde sürekli iyileştirme yapılmaktadır.
MES Döküm’de Spektrometre, Kum, Metalografi ve Metroloji laboratuvarı vardır.
Ergitme Ocaklarında sıvı maden hazırlama sürecinde ve döküm sürecinde değişik aşamalarda alınan numunelerin kimyasal analizleri spektrometrede yapılır.
Spektrometrede ayrıca ham madde giriş muayenesi için pik, hurda çelik ve müşterilerden gelen numunelerin analizleri de yapılmaktadır.
Döküm prosesi sürecinde alınan numuneler ISO ve müşteri şartnamelerine göre mikro ve makro yapı kontrolleri, mekanik özelliklerin kontrolü için çekme ve sertlik testleri yapılmaktadır.
Hidrolik ekipmanlar gibi iç temizlik kontrolünün gerekli olduğu parçalarda endoskopi ile kontrol yapılmaktadır.
Kum laboratuvarında günlük kum testler yapılarak, kum sistemindeki Hartley Cihazı ve mikserlere paralel olarak kum kalite kontrolü sağlanmaktadır.
Nem oranı, sıkıştırılabilirlik, gaz geçirgenliği, yaş basma mukavemeti, yaş kesme mukavemeti, ayırma mukavemeti, yaş deformasyon mukavemeti, kompakt nem oranı, toplam kil oranı, aktif kil oranı, ince tane oranı, ince tane oranı, sistem kumu boyutu oranı, uçucu madde oranı, aktif ve ölü kömür tozu oranları testleri yapılmaktadır.
Ayrıca giriş muayene amaçlı silis kumu, bentonit ve kömür tozları da kontrol edilmektedir.
Koordinat Ölçme Cihazı (CMM) ve diğer ölçüm ekipmanları kullanılarak döküm parçaları, müşteri teknik resimlerine göre ölçülmekte ve ölçüm raporu hazırlanmaktadır.
Ürün Geliştirme çalışmaları için MES Döküm’de 3 Boyutlu Optik Tarama Cihazları ile numune döküm parçaların, modellerin ve maça sandıklarının ölçümleri yapılmaktadır.